Jak vybrat správnou velikost? Není M jako M!

Oblečení ze zemí, jako je Indie, Nepál či Thajsko, je pověstné svojí krásou, originalitou, barvami… a také tím, že velikostně mnohdy úplně neodpovídá evropským standardům.

 

 

Není M jako M

Pravděpodobně i sami Indové a Nepálci v tom mají guláš (nebo spíš thálí). Oblečení šijí často na zakázku a jiné velikostní požadavky jsou na ně kladeny od Francouzů než od Američanů, a zase jiné třeba od Rusů. Může se pak stát, že třeba šaty s dlouhým rukávem označené velikostí M mají přes prsa obvod 100 cm, ale šatovka se stejným označením M sotva 95 cm.

 

Nejelegantněji toto vyřešili Indové, kteří si oblíbili takzvanou „Free size“, čili volnou velikost, kdy jedny šaty oblékne dívka s velikostí S i ta s L. Jenže ani taková univerzální velikost není pro každého.

 

 velikost šatů indické šaty

 

Jak vybrat velikost?

Jak si tedy správně vybrat a co nejvíc eliminovat riziko, že vaše vysněné šaty budete muset poslat zpátky, protože vám zkrátka nepadnou? Je potřeba dodržet jen několik  jednoduchých věcí.

Abychom vám co nejvíce usnadnili výběr, každý kousek pro vás pečlivě měříme a naměřené hodnoty zapisujeme do tabulky, kterou najdete u každého oblečení. Takže vám stačí už jen porovnat své míry s těmi uvedenými v tabulce a u které velikosti se budou nejvíce shodovat, ta vám s největší pravděpodobností také nejlépe padne!

A nyní jak na samotné měření.

 

šaty měření is

 

Neměřte sebe, měřte své oblečení!

Tohle je velice častá chyba. Vezmete metr, omotáte si ho kolem pasu, pak přes prsa… šup! Hotovo! Změřeno! Jenomže jste možná zapomněla, že máte zrovna tu špatně padnoucí podprsenku, která vám trošku moc stahuje prsa. A ještě jste neobědvala. A na rameni se vám ten metr možná kousek svezl… Ne, takto opravdu ne.

Měřte vždy své vysvlečené oblečení. To, které vám nejlépe padne a ve kterém se cítíte nejpohodlněji. A ideálně takové, které je střihem a typem nejpodobnější tomu, co si chcete koupit.

Zakoukala jste se do úzkých šatů na tělo? Změřte své staré šaty či halenku, co vás pěkně obepíná. Takové rozměry ale nemůžete použít, pokud si chcete koupit volnou tuniku. V takovém případě změřte třeba své volnější triko, ať si uděláte představu, jak vám tunika asi padne. A tak dál… Zkrátka se snažte ze svého šatníku vybrat ten nejpodobnější kousek, sundejte ho z ramínka, pěkně ho rozložte na rovné podložce, ať není nikde pokrčený, vezměte si metr, k ruce tužku a kousek papírku…

 

blog jak změřit šaty

A co vlastně měřit?

V naší tabulce najdete několik hodnot.

 

U šatů je to v první řadě:

 

  • obvod v průramcích. Neboli přes prsa. Neboli v podpaží. Jde zpravidla o nejširší část vašeho hrudníku. Zjistíte ho tak, že změříte šaty v průramcích a zjištěnou hodnotu vynásobíte dvěma. Tak dostanete obvod svého hrudníku.
  • obvod v pase. To je naopak to nejužší místo šatů. Zjistíte ho stejným způsobem, jako obvod v průramcích. Jen budete měřit v oblasti pasu.

 

Pokud jsou šaty pružné, u obou těchto hodnot udáváme rozpětí. Například obvod v průramcích 100 – 110 cm. První číslo značí obvod šatů v klidu, neroztažených. Druhé při maximálním roztažení.

 

  • Délku šatů měříme od ramene rovně dolů. Jestli mají šaty cípy či jsou asymetricky střižené, měříme k nejvrchnějšímu místu (tedy, kde jsou šaty nejkratší).
  •  A nakonec délku rukávů od horního ramenního švu až ke konci.

 

šaty velikost tabulka blog is

 

 

Jednodušší je to u sukní:

  • obvod v pase – stejně jako u šatů jsou to dvě hodnoty. První „v klidu“ u volně položené neroztažené sukně, druhá při maximálním roztažení
  • celková délka sukně, kterou měříme od shora včetně pasu.

sukně velikost tabulka blog is

 


 

Bylo to úplně jednoduché, že? Teď už se nemusíte bát, že vám něco nepadne. Tak se honem změřte a běžte si pro sebe vybrat ty nejkrásnější indické šaty (nebo třeba i indické sukně)!