Umělé hedvábí - co to je

Umělé hedvábí, častý nápis na štítku u indického oblečení. Jak se vyrábí a co to vlastně, také na výhody a nevýhody této látky a na její údržbu - to vše níže v článku.

 

Co je umělé hedvábí?

 

Než se dostaneme k výhodám a nevýhodám dle umělé inteligence, lehce se mrkneme na pojem "umělé hedvábí". Především je třeba vědět, že s pravým hedvábím (bourec morušový) tyto materiály nemají nic společného, jen se je snaží svými vlastnostmi napodobit či někde vylepšit (a docela se jim to i daří).

 

Mezi nejčastěji používané umělé hedvábí se řadí polyesterové hedvábí, které kombinuje vlastnosti polyesteru s jemným a hedvábným povrchem, který zase napodobuje vzhled a pocit pravého hedvábí (proto umělé hedvábí). Je ale spousta různých druhů umělého hedvábí, dle výrobního postupu a vstupní suroviny, jako nylonové hedvábí, polyesterový satén,... Pro naše účely tyto podskupinky sjednotíme.

 

Za umělé vlákno se řadí ale také viskóza (rayon), která je ovšem přírodního původu (z celulózy - dřevo / bavlna), ale je vyráběna stejnou metodou jako klasická umělá vlákna. O viskóze se dočtete více ve článku Co je to rayon / viskóza ..

 

 

Jak se vyrábí umělé hedvábí

  • jako první krok se vytvoří polyesterový polymer. Lze využít i recyklované PET, což je přístup, který se stává stále populárnějším z důvodu snahy o udržitelnost a snižování odpadu

  • nastává tavení, chlazení a následná sběr vláken stáčených do cívky. Vlákna se následně opětroztahují, což přispívá k lepším mechanickým vlastnostem

  • dochází k fixaci specifickou teplotou, což vlákna stabilizuje a tím se zabrání nechtěným změnám tvaru
  • následně jsou vlákna dále upravena pro zvýšení jejich hedvábného vzhledu a pocitu, například speciálními povrchovými úpravami, které zlepšují lesk a hladkost
  • navíjení a balení: Nakonec jsou vlákna navinuta na cívky a připravena k distribuci a dalšímu použití, například v oděvním průmyslu

 

Polyesterové hedvábí se tedy vyrábí podobnými technologickými kroky jako běžný polyester, ale s důrazem na dosažení jemného, hedvábného a lesklého povrchu, který je typický pro pravé hedvábí. Toto umožňuje široké využití polyesterového hedvábí všude tam, kde se vyžaduje luxusní vzhled a pocit.

   

 UMĚLÉ HEDVÁBÍ

 

 

Jak pečovat o oblečení z umělého hedvábí

  • oblečení z umělého hedvábí vyžaduje jemný přístup, stejně jako oblečení z rayonu, aby se předešlo poškození vláken a udržela se kvalita a vzhled materiálu
  • umělé vlákno je citlivější na teplo a šetrné zacházení
  • ideálně prát ručně, naruby, jemně v chladnější nebo vlažné vodě, ideálně 30°C. Ponořte oděv do vody a jemně jej mačkejte, vyhněte se tvrdému kartáčování nebo tření, které může vlákno poškodit
  • jako na veškeré oblečení z Indie a Nepálu použít jemný prací prostředek. Nepoužívat bělidla a aviváže
  • oblečení z rayonu nechte volně uschnout. Nepoužívat sušičku, vysoká teplota a velké otáčky (a otěr) může způsobit smrštění nebo poškození vláken. Oděv ideálně položte na vodorovný sušák, neždímejte příliš silně
  • žehlení umělé vlákno obvykle nepotřebuje příliš, žehličku na nižší stupeň, méně páry nebo suchý režim. Nejlépe žehlit přes látku (na látce mohu být citlivější aplikace)

 

Výhody a nevýhody umělého hedvábí

 

Chtěl jsem vám objektivně sepsat hlavní plusy a mínusy těchto materiálů. A tak jsem se rozhodl dát tyto dotazy umělé inteligenci (taky umělá). Její odpovědi najdete níže. Vcelku je považuji za pravdivé. Nicméně je třeba vzít v úvahu, že dotaz byl položený na obecně "umělé hedvábí" a tak se do odpovědí zamíchalo široké spektrum materiálů, které se vzájemně liší svými vlastnostmi (proto je patrný jistý rozpor).  I přesto si ale myslím, že stojí za to.

 

Každopádně, z mých i vašich zkušeností vyplývá, že oblečení z viskózy je na těle lehčí, je vzdušnější, lépe odvádí vlhkost, ale látka občas vykazuje nějaké ty mouchy a je citlivější na různá zatržení. Naopak polyester se vyznačuje jistou exklusivitou, má nádherné syté vzory a látka je chladivá a příjemná na dotek, ale zase hůře odvádí vlhkost a na nošení je v porovnání s viskózou těžší.

 

 

 

 


   

 "

jaké jsou výhody oblečení z umělého hedvábí?

 

Oblečení vyrobené z umělého hedvábí, jako je například viskóza nebo polyester, má několik výhod, které ho činí populárním a oblíbeným materiálem. Zde jsou některé z hlavních výhod oblečení z umělého hedvábí:

  1. Jemný a luxusní vzhled: Oblečení z umělého hedvábí často nabízí lesklý a hladký povrch, který připomíná pravý hedvábí. Má elegantní a luxusní vzhled, který je vhodný pro formální i neformální příležitosti.

  2. Pohodlí a lehkost: Umělé hedvábí je lehké a měkké na dotek. Je pohodlné na nošení a má hebký povrch, který je jemný k pokožce.

  3. Dýchavost: Některé druhy umělého hedvábí, jako je viskóza, mají dobré dýchací vlastnosti a umožňují pokožce lépe dýchat. To pomáhá udržovat pocit sucha a pohodlí, zejména v teplejších podmínkách.

  4. Odolnost proti mačkání: Oblečení z umělého hedvábí má tendenci méně se mačkat než pravé hedvábí. To znamená, že si udržuje svůj původní tvar lépe a vyžaduje méně žehlení.

  5. Snadná údržba: Umělé hedvábí je obecně snadné na údržbu. Mnoho druhů umělého hedvábí je odolných proti skvrnám a dobře reaguje na běžné metody praní a sušení. To usnadňuje péči o oblečení a prodlužuje jeho životnost.

  6. Dostupnost a cenová dostupnost: Umělé hedvábí je často cenově dostupnější než pravé hedvábí. Je snadno dostupné na trhu a nabízí podobné estetické vlastnosti za nižší cenu.

Je však důležité si uvědomit, že každý materiál má své vlastnosti a omezení. Umělé hedvábí nemusí mít stejnou trvanlivost a odolnost jako pravé hedvábí a může vyžadovat specifickou péči při praní a sušení. Je vhodné dodržovat pokyny na etiketě oblečení a správně se o něj starat, aby se minimalizovalo opotřebení a udržela co nejlepší kvalita.


 

 

Jaké jsou nevýhody umělého hedvábí?

 

Přestože oblečení z umělého hedvábí má své výhody, existují také některé nevýhody, které je vhodné vzít v úvahu při výběru tohoto typu materiálu. Některé z nevýhod oblečení z umělého hedvábí zahrnují:

  1. Menší odolnost: Umělé hedvábí obecně není tak odolné jako pravé hedvábí. Může se snáze roztrhnout nebo poškodit, zejména při fyzickém namáhání nebo opakovaném praní. Je tedy důležité být opatrný při nošení a péči o oblečení z umělého hedvábí.

  2. Nízká odvodňovací schopnost: Některé druhy umělého hedvábí, jako je polyester, mají omezenou schopnost absorbovat a odvádět vlhkost. To znamená, že mohou působit horko a nepohodlně, zejména v teplejším prostředí nebo při intenzivní fyzické aktivitě.

  3. Statická elektřina: Umělé hedvábí může vykazovat tendenci k statické elektřině, což znamená, že se oblečení může lepit na tělo nebo se vzájemně přitahovat. To může být nepohodlné nebo obtěžující, zejména při pohybu nebo při nošení v suchém prostředí.

  4. Citlivost na teplo: Některé druhy umělého hedvábí mohou být citlivé na teplo. Při vystavení vysokým teplotám, například při žehlení, se mohou deformovat nebo poškodit. Je tedy důležité dodržovat správné pokyny na etiketě a vyhnout se příliš vysokým teplotám při údržbě oblečení.

  5. Ekologické hledisko: Výroba některých druhů umělého hedvábí může vyžadovat použití chemikálií a energie. To může mít negativní dopad na životní prostředí. Je vhodné hledat alternativy s menším dopadem na životní prostředí, jako je recyklovaný polyester nebo viskóza z certifikovaných zdrojů.

Je důležité zvážit tyto nevýhody a zhodnotit, zda jsou v souladu s vašimi preferencemi a potřebami. Někteří lidé preferují pravé hedvábí nebo jiné přírodní materiály kvůli jejich vlastnostem a ekologickému aspektu.

 

                                                                                           "

(Zdroj: Poskytnuto umělou inteligencí vyvinutou společností OpenAI. Odpověď poskytnuta umělou inteligencí.)

 

 

 

 

 

 


Pro zorientování, ze kterých látek najdete na IndickeSaty.cz oblečení, doporučuji článek Látky, malý rozscestník