Blog

 

Krátké články o tom, jak se zboží, které najdete na IndickeSaty.cz, vyrábí. O materiálech, ze kterých jsou vyrobené, o jejich výhodách a nevýhodách a jak o ně pečovat. A také o významech symbolů a rituálů.

 

Informace čerpám od lidí, kteří tyto výrobky vyrábí, z článků a veřejných materiálů a z vlastní zkušenosti.  

 

 

Látky, malý rozscestník

Stručný přehled materiálů, ze kterých najdete na IndickeSaty.cz ušité oblečení. Základní informace a návody na údržbu. Najdete v textu také odkazy na další články o materiálech. 

Bavlněné oblečení z Indie a Nepálu

V Indii i Nepálu se bavlna těší velké popularitě a šije se z ní krásné oblečení. Zde se dočtete, jak a kde se bavlna pěstuje, jak se z ní kde šije a jak o bavlněné oblečení z Indie a Nepálu ideálně pečovat, aby mohlo dlouho dělat radost.

Co je to rayon / viskóza

100% Rayon či viskoza, to je časté označení na cedulkách indického či nepálského oblečení. A co přesně to znamená, jak se tato látka vyrábí a jaké má výhody a nevýhody se dočtete níže. 

Jak prát rayonové oblečení z Indie

Praní oblečení z rayonu (či viskózy) není žádná věda, ale možná pár zajímavých tipů najdete. Více o tom níže.

Umělé hedvábí - co to je

Umělé hedvábí, častý nápis na štítku u indického oblečení. Jak se vyrábí a co to vlastně, také na výhody a nevýhody této látky a na její údržbu - to vše níže v článku.

Vlna a akrylová vlna

Ponča, mikiny, šály, kalhoty i sukně – to vše se šije (plete) také z vlny (případně akrylové vlny). V čem se liší, jak a z čeho se vyrábí a jaké jsou hlavní vlastnosti těchto materiálů? Mrkneme na to základním pohledem :)


Měď, mosaz, alpaka | Z čeho se vyrábí kovové šperky v Nepálu

Nepálské šperky jsou bezesporu nádherné – svým zpracováním, nápaditostí i krásnými motivy. Vyrábí se obvykle z kostí, dřeva a kovů. A u kovů převažují tři hlavní - měď, mosaz a alpaka. Ve článku si o nich můžete přečíst více.

Ponča a vše kolem nich

Mrkneme na nit pončům - od skloňování, působivé historie až k videu, ve kterém se naučíte si uplést vlastní pončo ;-) Tak jdeme na to!

Pareo, sárong – multifunkční zázrak

Sárong, či někde také označené jako pareo, zkrátka velký šátek na tělo. A to tak velký, že z něj můžete zavázat celou paletu různého oblečení. A nejen to, můžete ho použít spousty různými způsoby...

Zavinovací kalhoty, v čem všem jsou jiné

Zavinovací kalhoty. Vypadají jako obyčejné kalhoty, ale nejsou to obyčejné kalhoty. V čem všem jsou jiné? Pojďte se na to mrknout....

Aroma olej a esenciální olej, rozdíly a jak je používat.

Esenciální olej je a není vonný olej. Vonný olej, možná lépe aroma olej, není pravý esenciální olej, který ale také voní, tudíž tedy lze říci, že je vonný. Ale abychom se do toho nezamotali, pojďme si na to v klidu posvítit.


Esenciální oleje, jak a z čeho se vyrábí?

Mrkneme na samou duši rostliny – do tajemného světa esenciálních olejů. Jak se takové oleje vyrábí a na co si dát pozor při výběru.


Blok print, stovky let stejně

V Indii se vyrábí spousta krásných věcí. A spousta z nich se vyrábí naprosto fascinujícím postupem, který se od časů maharádžů nezměnil. Několik set let furt stejně. Protože dokonalé prostě vylepšit nelze. Seznamte se - Blok Print.

Co je stonewash a jak se dělá?

Stonewash je takový módní freestyle. Jedná se o svébytnou úpravu látek, která se především v Nepálu těší velké oblibě. Jak se takový stonewash dělá? Můžete vyzkoušet doma - budete potřebovat pračku a trochu kamení... Mrkněte na náš článek a návod!

Jak se vyrábí šperky z kostí?

Jsou to lidské kosti? Je to ze slonoviny? Občas nám chodí zvídavé dotazy a proto se teď podíváme na řemeslo, ze kterého trochu... mrazí. Pronikneme do morku kostí a řekneme si, jak se kostěné šperky vyrábí v Indii a Nepálu. Necháte-li se inspirovat, můžete si pak podle tohoto návodu pěkný šperk vyrobit i sami!

Jak nosit zavinovací sukně?

Jak nosit zavinovací sukni? Jakou vybrat, aby slušela? Co rozhodně nedělat a jakou si nekupovat? Přečtěte si strhující návod na správné používání zavinovací sukně!

Malý malový článek

 

Mala je meditační pomůcka – náhrdelník s určitým počtem korálků (z různých materiálů). Jak se používá a o materiálech se dočtete níže.

Vonné tyčinky, jak je používat?

Vonné tyčinky patří k zemím orientu jako sůl k moři. Cítite je úplně všude - na ulici, v chrámu, v restauraci, ve vlaku, na záchodě, v hotelu a pak ještě dlouho doma, když se vrátíte. K čemu je to dobré? Jak takové tyčinky používat? A jak se vyrábí?

18 položek celkem