Ponča a vše kolem nich

Mrkneme na nit pončům - od skloňování, působivé historie až k videu, ve kterém se naučíte si uplést vlastní pončo ;-) Tak jdeme na to!

 

pončo

Ponča ponči pončům. Žádné hinduistické zaklínadlo, ale skloňování. Mezi ty nejproblematičtější - k pončům, o pončech, bez ponč a hezký tvar je i s ponči.

 

A jak vlastně vzniklo slovo pončo? V mapudungunštině (tímto jazykem mluví Mapučové z Chile a Argentiny) je pončo vyslovováno jako pontro. Případně v nejrozšířenějším jazyce jihoamerických indiánů, kečuánštině, je vyslovováno jako punchu. Ale výsledek je stejný - přijeli Španělé, líbilo se jim to, začali používat slovo poncho a rozvezli to po světě.

 

 

Pončo2 s

Historie

Ponča mají zajímavou historii. Paleontologové objevili na pobřeží Peru mumii z roku 300 př.n.l, která byla úplně zamotaná v ponču. Tedy se má za to, že vznikly v Jižní Americe (kořeny sahají až k původním obyvatelům And – především k civilizacím jako jsou Inkové, kteří obývali oblasti dnešního Peru, Bolívie, Ekvádoru a severního Chile). Ale používaly se hojně také v Mexiku, Patagoniio i indiány ze Severní Ameriky.

S příchodem Španělů do Jižní Ameriky v 16. století se pončo začalo šířit i mezi evropské osadníky a postupně se stalo populárním i mimo původní kontext (ochrana proti zimě). V 19. století se pončo rozšířilo i na jiné části světa, včetně Severní Ameriky, kde bylo přijato zejména ve vojenských kruzích jako praktický a univerzální kus oblečení. První zmínka o ponču v Indii je v 16.století a ponča se zde těší dodnes velké popularitě, obzvláště v severních chladných částech. Běžně zde lze potkat indické ženy v sárí s ponči.

Střih

Pončo bylo originálně navrženo tak, aby poskytovalo ochranu proti chladnému a proměnlivému počasí v horských oblastech And. Tradičně bylo vyráběno z vlny lamy nebo alpaky, což jsou materiály známé svými izolačními vlastnostmi a schopností odolávat vodě.

Současná módní ponča se liší od těch původních, nejsou myšlená na přežití uprostřed zimy. Dnešní ponča vyjadřují kreativitu a svobodu a jsou módní doplněk, který kombinuje styl s funkčností. Poskytují celou širokou paletu vzorů, barev, látek.

Ale jedno mají samozřejmě společné - a to je střih. Pončo je v podstatě velký čtvercový kus látky s uprostřed vystřiženým otvorem na hlavu a rozparkem :-) No a po stranách tak můžou být ruce libovolně volně. Koneckonců, jak se takové pončo plete se můžete i mrknout!

Obvykle ponča bývají ušité z (akrylové) vlny (Vlna a akrylová vlna ) a z bavlny (Bavlněné oblečení z Indie a Nepálu ).

 

 

Jak si uplést pončo

 


   

 


 

Tak to bylo letem světem o ponču.

A ty z Indie si můžete ponča z indie :-)