Vlna a akrylová vlna

Ponča, mikiny, šály, kalhoty i sukně – to vše se šije (plete) také z vlny (případně akrylové vlny). V čem se liší, jak a z čeho se vyrábí a jaké jsou hlavní vlastnosti těchto materiálů? Mrkneme na to základním pohledem :)


  

  
 

Ponča, mikiny, šály, kalhoty i sukně – to vše se šije (plete) také z vlny (případně akrylové vlny). V čem se liší, jak a z čeho se vyrábí a jaké jsou hlavní vlastnosti těchto materiálů? Mrkneme na to jednoduše základním pohledem :)

 

Vlna

 

Vlna (příze) je čistě přírodní produkt bez jakýchkoli umělých složek. Obvykle se jedná o vlnu ovčí – v Indii se nejvíce vlny produkuje v Rajastánu, kde se pro to chová několik druhů ovcí (například druh ovce Chokla, které se přezdívá indické merino). Ale zahrnuje vlnu (přízi) i z jiných druhů zvířat, například v Nepálu oblíbenou jačí vlnu, dále lamí, kozí (kašmírská), králičí (angorská),...

 

 

Mezi velice známé indické vlny patří bezesporu kašmírská vlna (ale "vyrábí" se také v Nepálu, Afgánistánu, Číně, Íránu,...). Získává se z podsady kašmírské kozy. Původ této kozy (a vlny a produktů z ní) je v indickém Kašmíru. Často se používá k výrobě fantasticky měkkých šál (a bohužel často se jedná o podvrhy, protože syntetická (akrylová) vlna je velmi podobná na omak i vzhled).

 

 

Mezi nevýhody vlněného oblečení patří jeho vysoká cena a běžné záměny s jiným materiálem, náročnější údržba a tendence k plstnatění.

 

Výhody vlněného oblečení jsou především v jeho termoizolaci (i když je vlhko a mokro, vlna hřeje), dobře odvádí vlhkost z těla, také absorbuje do určité míry vlhkost, aniž by ztratila své vlastnosti. Také odolává nasycení různých pachů.

 

 

 

 

Akrylová vlna

Akrylová vlna (příze) je syntetické vlákno (z polymeru acrylonitrilu, což je chemická látka založená na uhlíku, vodíku a dusíku), které se objevilo poprvé v roce 1941. Jedná se o uměle vyrobené vlákno, což také znamená, že je levnější a dostupnější než pravá vlna (se kterou se ovšem někdy míchá). V mnoha ohledech je vlastnostmi podobná vlně, v některých ji snad i překonává.

K hlavním nevýhodám nejspíše patří její nepřírodní původ a horší následná likvidace odpadu, je méně prodyšná (hůře odvádí vlhkost) než vlna a citlivá na vysokou teplotu (žehlení, oheň...).

K výhodám akrylové vlny určitě patří její izolační schopnost (dobře udržuje teplo, oblečení je hřejivé a příjemné), je lehčí než vlna, barevně je stálá, snadná na údržbu, odolná vůči mačkání a plstnatění. Vzhledově působí luxusně, je velice hebká, lesklá a nabízí širokou paletu barev a tím pádem vzorů.

Akrylová vlna je populární pro svou cenovou dostupnost, schopnost zachovávat barvy a odolnost vůči moření a plísním. Nicméně, nemá stejné tepelné vlastnosti jako přírodní vlna a může být méně prodyšná.

 

Jak se vyrábí akrylová vlna

  • Acrylonitril se polymerizuje a vytváří dlouhé řetězce molekul
  • Vzniklý polymer je roztaven a vytláčen skrze jemné trysky, což vytváří dlouhá tenká vlákna (obdobně jako u rayonu či umělého hedvábí)
  • Následně jsou vlákna tažena do větší délky, čímž se zvyšuje jejich pevnost a zmenšuje průměr
  • Některá vlákna mohou být také krčena (dodává větší objem a lepší tepelné vlastnosti)
  • Akrylová vlákna jsou následně barvena a dále se zpracují do podoby příze nebo tkaniny, které se mohou používat samostatně nebo kombinovat s jinými materiály, jako je bavlna nebo vlna z přírodních zdrojů

 

 

 

 

 

 

Jak pečovat o oblečení z (akrylové) vlny

  • oblečení z akrylové vlny vyžaduje jemný přístup, aby se předešlo poškození vláken a udržela se kvalita a vzhled materiálu.
  • ideálně prát ručně, jemně v chladné nebo vlažné vodě (voda o 30°C), která je šetrnější k vláknům a pomáhá udržet barvu a tvar oblečení
  • jako na veškeré oblečení z Indie a Nepálu použít jemný prací prostředek. Nepoužívat bělidla a aviváže
  • oblečení lehce ručně vyždímejte
  • nedávejte do sušičky. Akrylové vlákno se může při vysoké teplotě deformovat nebo zmenšit
  • sušte volně položené na vodorovné ploše mimo přímé sluneční světlo (může dojít k vyblednutí)
  • nežehlete, akrylové vlákno je náchylné k poškození teplem. V nutnosti jedině přes látku a na nízký stupeň žehličky

 

 

 

 


Pro zorientování, ze kterých látek najdete na IndickeSaty.cz oblečení, doporučuji článek Látky, malý rozscestník