Malý malový článek

 

Mala je meditační pomůcka – náhrdelník s určitým počtem korálků (z různých materiálů). Jak se používá a o materiálech se dočtete níže.

 

Co je to mala

Mala je spirituální předmět, pomůcka k dosažení duševního klidu a spojení se s vyšší silou (k tomu se praktikuje japa – meditace, viz níže). Používá se jako meditační či náboženská pomůcka v budhismu i hinduismu a běžně také jako doplněk s hlubším významem.

Mala je vpodstatě náhrdelník, spojená šňůra s korálky o určitém počtu, nejčastěji 108, což je obecně považováno za číslo se zvláštním duchovním významem.



Co je to japa (japa mala)

Japa se označuje samotná meditační praxe (japa mala je tedy meditace s malou). Ačkoli má každý směr či náboženství svůj trochu odlišný způsob a důvod, v zásadě zůstává práce s malou stejná - „počítáním“ korálků. V klidu mezi prsty posouvat korálky, a třeba u toho i recitovat mantru či se jen soustředit na dech.

Pod tímto názvem najdete také spousty zajímavých videí, kde se můžete podívat, jak to probíhá či si rovnou jednu meditaci vyzkoušet.



Z čeho se mala vyrábí

Každý směr, praxe či náboženství má trochu odlišný pohled na maly i na jednotlivé materiály. Na indickeSaty.cz najdete maly, které se běžně používají k budhistické meditační praxi. Vyberte si podle citu a vašich preferencí.



Rudráška

Semeno ze stromu Mastnoplod (Elaeocarpus ganitrus), a těch je více než 400 druhů. I proto jsou rudráškové oříšky docela věda – dělí se do počtu měsíčků, tvarem a množstvím hrbolků, velikosti oříšků, původem stromu,...

Rudráškové oříšky se někdy barví (více červenohnědá barva), brousí (až do úplně vyhlazených) či různě vykládají.



Dřevo

řevěné maly bývají velice příjemné pro japu, dřevo je hezky hladké a na omak příjemné. Je také levnější a vzhledově velmi pěkné. Dřevo k výrobě je různé – od specialitek jako santalové, tulsi, rododendron či ze semen lotosu až k těm běžnějším, například nepálský Sál, Damarovník obrovský, indický Rosewood, mango či kokos.



Kost

Kostěnné maly jsou nádherné, často vykládané v kašmírském stylu, či doplněné různými kameny a komponenty. Jak se vyrábí šperky z kostí se můžete dočíst v článku Jak se vyrábí šperky z kostí.

A samozřejmě i z dalších materiálů, jako kameny, polodrahokamy, korálky,...