Tradiční úpravy látek v Indii a Nepálu

Na IndickeSaty.cz najdete oblečení ušité z několika hlavních materiálů (bavlna, rayon,...). Každá látka se různě upravuje a připravuje, než se z ní ušije oblečení. A na základní úpravy látek indického a nepálského oblečení se můžete mrknout níže ve článku.

 

Látka, ze které se vyrábí oblečení, prochází různými fázemi výroby podle materiálu. Přírodní vlákna, jako je bavlna, se musí vypěstovat, umělá vlákna, jako je rayon, se vyrábějí průmyslově. Všechna vlákna se musí zpracovat na nitě, ty pak namotat a v tkalcovských dílnách utkat do látky. Když je látka hotová, je připravená na další úpravy. Pojďme se podívat na ty hlavní:


  • tkaní
  • barvení
  • stonewash
  • patchwork
  • (ruční) tisk
  • ruční malba, výšivka

 

 

TKANÍ

Tkaní je naprosto zásadní proces - jednotlivé nitě se promění v nádherné kusy látky. Indie a Nepál jsou země s bohatou tkalcovskou historií, kde se tkaní stalo uměleckým projevem, které spojuje generace, kultury a tradice. 

Tradiční tkalcovské stavy, obvykle dřevěné, které se stále místy používají, se liší od moderních strojů svou jednoduchostí a zároveň komplexností (systémy pedálů a páček). Tradiční tkaní je nicméně záležitost spíše menších a rodinných dílen a obvykle jen určitých druhů materiálů, daleko častěji se oblečení tká v klaciských mechanických stavech.

Bavlna je nejčastěji používaným materiálem, její vlákna jsou odolná a snadno se s nimi pracuje. Často se kombinuje s dalšími přírodními vlákny, jako je len nebo konopí, což dává látkám unikátní texturu a vzhled. Ručně tkané látky najdete třeba na typické kerala bavlně.

Rayon, nebo viskóza, i umělé hedvábí, jsou materiály jemné a vyžadují opatrnost, podobnou jako práci s hedvábným vláknem. Látky se připravují prakticky pouze mechanicky. 

 

Barvení

Indie i Nepál jsou známé svou bohatou a rozmanitou paletou barev. K barvení dochází v průběhu dle potřeby - ať už před samotným tkaním, ale i po něm. Každý materiál potřebuje trochu jiné barvy. Bavlna absorbuje barvu výborně, je sytá a živá. Rayon oproti tomu je choulostivý a vyžaduje jiný druh barev a umělé hedvábí zase jinou pro zachování lesku. Někdy se používá barva na přírodní bázi (založené například na indigu, kurkumě, henně, kůře mangovníku,...), někdy syntetická (na rayon a viskozu reaktivní barviva, disperzní barviva obvykle na umělé hedvábí)

 

Každý typ barviva vyžaduje určité postupy a techniky barvení, aby se dosáhlo požadovaných výsledků. Použití přírodních barviv je šetrnější a často zdůrazňuje tradiční a kulturní aspekty barvení látek. Syntetická barviva nabízejí širší škálu barevných možností, lépe (a rychleji) se používají a jsou odolnější.

 

 

Batika

Látky se často batikují (ikdyž náš termín batika se lehce odlišuje od pojmu batika v Indii), obzvláště populární to je v Indonésii, ale i v Indii či Nepálu se batikování běžně dělá. Existuje několik druhů batik, na IndickeSaty.cz najdete v zásadě dvě hlavní.

  • Tie-dye je tradiční forma vázání a barvení textilu, kdy se látka svazuje do uzlů a poté se ponoří do barviva. Po rozvázání vznikají na látce charakteristické vzory. Dle druhu se může proces opakovat s různými barvami pro vytvoření vícebarevných vzorů. S batikou (tedy tie-dey) se můžete běžně setkat u indického a nepálského oblečení.
  • Batik, od indonéského slova ambatik, je metoda, při které se vosk nanáší na látku a poté se barví (ambatik, volně přeloženo jako psaní voskem). Vosk zabraňuje pronikání barviva na některé části látky, čímž vznikají krásné vzory. Po odstranění vosku se postup může opakovat s dalšími barvami. Výsledkem jsou složité a barevné vzory. Tato technika je populární v Indonésii, ale používá se i v Indii a Nepálu, obzvláště na dekorační látky, jako plachty a přehozy.

 

 

Tisk

Látky z Indie či Nepálu bývají pestrobarevné, plné motivů, ať už ornamentální, symbolické či geometrické. Mohou být tištěné jak digitálním tiskem tak tiskem tradičním, ručním.

  • Digitální tisk dominuje, dosahuje dokonalého vzhled a sytosti a věrné podoby předloženého návrhu a je neměřitelný co do efektivity a rychlosti s tiskem ručním. Návrhy na tisky mohou být inspirován tradičními motivy, přírodou nebo moderními trendy. I tradiční postupy, jako ruční geometrický tisk Ajrakh,  malované mandaly nebo třeba batika, mohou být vytvořené digitálním tiskem. Většina vzorů na látkách je vytištěna těmito postupy.
  • Ruční tisk, stále živá metoda tisku. Látka se rozvine na pracovní plochu a na ni se pomocí dřevěných nebo kovových bloků (razítek)  nanášejí vzory. Bloky jsou předem namočeny v barvě, která se pak přenese na látku. Tento postup se opakuje, dokud není vzor dokončen. Obvykle se jedná a tištěné pruhy či tištěné části, které zdobí oblečení a doplňky. O tomto tisku se můžete více dočíst ve článku Blok print, stovky let stejně

 

 

Patchwork

Patchwork je metoda sešívání kousků látek do uceleného tvaru. Není to žádná novinka, patchwork má dlouhou historii, která sahá tisíce let zpět, nicméně v poslední době zažívá velkou renesanci a je velmi oblíbená. Není divu, pomocí patchworku lze vytvořit krásné kousky a krom toho - na patchworkové oblečení se dobře zužitkují kousky látky, ze kterých už by se nic našít nedalo.

Patchwork se skládá z malých kousků látek, které jsou pečlivě sešity dohromady. Každý dílek musí být přesně nařezán a správně zarovnán, aby výsledný vzor byl rovný a esteticky příjemný. K patchworku se používají obvykle bavlněné látky, ale objevuje se i u rayonových a dalších látek. V první fázi je třeba najít vhodné látky (obvykle se k patchworku používají různé zbytky z šití, ze kterých už by se celek ušít nedal). Tyto látky se nastříhají podle šablony (patchwork je obvykle ze čtverců či obdelníků). Následuje sešívání jednotlivých kousků a u některého oblečení či třeba tašek přes rameno bývá přidána spodní vrstva látky jako podšívka.

 

Stonewash

Fakticky je to proces, při kterém se uměle opotřebuje látka. Oblečení pak vyniká barevnými odchylkami, různými světlejšími "fleky a skvrnami", které jsou nahodile a celoplošně rozmístěny po oblečení. Oblečení má typický design.

Prakticky se jedná o úpravu, kdy se ve speciálních pračkách pere látka s kameny (či podobným materiálem), který povrchově lehce mění strukturu a vzhled. Více se můžete dočíst ve článku Co je stonewash a jak se dělá?

  

Ruční malba, VýŠIVKY, FLITRY

 Oblečení z Indie i Nepálu bývá často doplněno o ruční malbu - obvykle se jedná o drobné detaily (jako vybarvování předtištěných symbolů), ale najdou se například i celomalované šaty.

Indičtí výrobci oblečení mají velkou fantazii a flitrů ani výšivek se rozhodně nebojí. Například u sukní se lze setkat s mnohdy tak bohatou nadílkou flitrů, rolniček a vyšívání, až z toho zrak přechází.