Jak nosit zavinovací sukně?

Jak nosit zavinovací sukni? Jakou vybrat, aby slušela? Co rozhodně nedělat a jakou si nekupovat? Přečtěte si strhující návod na správné používání zavinovací sukně!

 

 

Zavinovací sukně, pramatka všech sukní

Zavinovací sukně patří mezi nejstarší druh oděvu na světě. Opravdu! Pruh látky, který si člověk kolem sebe ovinul a zavázal. Jednoduché, že? Ale staletí po staletí tenhle pruh látky dostával sofistikovanější rozměr. Tu se přidala šňůrka, tu zase poutko. Stále ale zůstává zavinovací sukně jedním z nejpohodlnějších kousků, kterou si na sebe můžete obléct.

 zavinovací sukně

Jak vypadá zavinovací sukně?

Jako pruh látky. Někdy dlouhý jako pracovní týden, někdy kratší jako sobotní noc. Někdy bývá šikovně střižená do tvaru lichoběžníku, takže hezky rezonuje s ženskou postavou a hlásá do světa, že tady je něco moc krásného. Občas se objevují dvojité zavinovací sukně, s volány, vyšívané, zdobené, zčásti zavinovací... Inu, za tu dlouhou dobu ušly zavinovací sukně kus cesty.

 

Jakou zavinovačku, aby slušela?

Samozřejmě od nás! No, dobře, a teď trochu objektivně - každá z nás tak nějak víme, jakou délku zvolit. Některá se cítí lépe v dlouhé sukni ke kotníkům, některá zase v kraťoučké, která sotva zakrývá zadeček. Takže základní kritérium pro výběr zavinovací sukně je střih.

 

Když sukni rozvinete, mívá vždy jeden ze základních tvarů - buď obdelník nebo (s trochou fantazie) lichoběžník. Obdelníková zavinovačka vám z omotaných nohou udělá širokou trubku a sluší jen úzce vybranému typu štíhlých a dlouhonohých žen. Lichoběžníková se krásně rozevírá do písmene A, což je střih, který, jak je empiricky ověřeno, sluší opravdu téměř každé ženě a nikdy s ním nešlápnete vedle.

 bavlněná zavinovací sukně

Jaká je správná velikost?

Další věc, na kterou si dejte pozor, je šířka. Čím širší, tím více omotá. Pokud nechcete chodit s jednou nožkou trvale odkrytou, vybírejte sukni, která je (bez zavazování) v pase široká alespoň o 15 cm více, než je váš obvod pasu. Například, je-li váš obvod v pase 70 cm, vybírejte sukni širokou minimálně 85 cm. Čím více, tím lépe. A ještě o něco víc, pokud ji budete chtít nosit na bocích.

 

Jak si uvázat zavinovací sukni

Častý kámen úrazu. Mnoho žen se zavinovačkám vyhýbá, protože se bojí, že z nich v nejméně šťastnou chvíli sukně zkrátka sklouzne. Třeba při nástupu do autobusu s taškama v ruce a hromadou lidí kolem. Ale to se nemusí vůbec stát, stačí jen dodržet jednoduchá pravidla.

Sukni omotojte kolem těla v té výšce, kde ji chcete mít. Pokud má sukně poutko, jednu šňurku jím protáhněte a sukni - a teď pozor - pevně uvažte. Není třeba žádný námořnický uzel, stačí pevně utáhnout a udělat potom pěknou fortelnou mašličku.

 

jak zavázat zavinovací sukni 

Jak nosit uzel zavinovací sukně?

Vedou se vášnivé diskuze a spory, ale je to jednoduché - tam, kde se vám nejvíce líbí a je to pro vás nejpraktičtější. Nejčastěji se nosí na boku, ale velmi dobře vypadá i vzadu. Má-li sukně dlouhou a zajímavou šňurku, klidně si uvažte ozdobnou mašli i vpředu na břuše. Důležité je jen udržovat ji v mezích (vpředu, vzadu, nalevo, napravo). Nic mezi tím, jinak to vypadá nedbale a nehezky.

 

Spadne? Nespadne!

Při vázání obvykle soustředěním zatajujeme dech. Když sukni uvážeme a vydechneme, sukně se napne a správný uzel se ještě utáhne. Trošku se v sukni zavrťte, udělejte kolečko. Pokud by sukně byla špatně zavázaná, začne klouzat už teď. Pokud drží, není důvod, aby nedržela i po zbytek dne.

 

Pokud byste si přeci jen nebyla jistá, zda-li sukni vážete správně, noste ji nejprve třeba den dva jen po doma. Ze začátku možná budete chvilku zkoušet, v jaké výšce vám sukně nejlépe sedí a všelijak ji štelovat. Ale garantujeme vám, že po pár hodinách už si ani nevzpomenete, že někde nějaký uzel máte. A možná si pak budete chtít pořídit další zavinovací sukni, abyste měla jednu na ven a jednu na doma :-) 

dlouhá zavinovací sukně

Zavinovací sukně je multifunkční oděv

Zavinovací sukně jsou oblíbené i proto, že se řadí mezi variabilní oblečení, které lze nosit mnoha způsoby. Jedna dlouhá zavinovačka vám skvěle vystačí jako sukně, krátké šaty, pléd nebo třeba deka na pláž. V poslední době jsou také velmi oblíbené dvojité zavinovací sukně Kariza, ze kterých vytvoříte až stovku oděvů!

 

 


 

Nebylo to tak hrozné, že? Zavinovačky jsou prostě fajn.

Teď už víte, jaký vybrat střih. Dočetli jste se, jak ji uvázat, aby vám nikdy nespadla.

A proč byste si měly pořídit minimálně dvě!

 

zavinovací sukně na tance