Pareo, sárong – multifunkční zázrak

 Na léto potřebujete mít ve své skříni v podstatě jen dvě věci – jeden sárong na všední dny a jeden sárong na neděli. Všechno ostatní z něj vykouzlíte. Podívejte se blíže na šátek, který právě teď nosí miliony lidí.

 

Pareo, sárong - co to je?

 

Sárong řadíme v multifunkčních oděvech do stejné skupiny jako třeba sárí nebo zavinovací sukně. Jedná se zkrátka o velký obdélníkový kus látky, který můžete uvázat mnoha způsoby a zručně tak obměňovat svůj šatník. A nemusí jít jen o šatník. Sárongy mají dnes natolik krásné vzory a barvy, že je s klidem můžete využít jako dekoraci na zeď, ubrus či stylovou pokrývku přes kočárek. Ze sárongu si také během chvilky vytvoříte jednoduchou tašku či batůžek. A tím jeho možnosti zdaleka nekončí…

 Pareo, sárong - odkud se vzal?

Sárong, (známý u nás také jako pareo či šátek na pláž) je znám již tisíce let. Jedná se o obdélníkový kus látky, nejčastěji z bavlny, hedvábí či viskózy, o velikosti cca 120 cm x 160 cm.
První sárongy vznikly pravděpodobně v jihovýchodní Asii, odkud se postupně rozšířily po světě. Ve své původní podobě byly kratší konce sárongu k sobě sešity a sárong tak sloužil jako skládaná sukně, což byl (a dodnes na některých místech, třeba v Malajsii, je) klasický mužský oděv. V této mužské variantě má sárong zpravidla jednoduchý kostkovaný design. Ženy oproti tomu nosí sárongy barevnější, nejčastěji s květinovými motivy.
 

 

 sarong muzsky

 

 

Západní svět objevil sárong o něco později a v průběhu 20. století se z něho stal především vyhledávaný módní doplněk. Největšího boomu se sárongy dočkaly v 60. letech, jejich obliba se pak vracela ve vlnách. V posledních letech poptávka po nich opět mohutně vzrůstá.

 

Jak nosit sárong?

Pěkný sárong lze využít více než 100 způsoby! Nejčastěji se sárong nosí jako krátká či dlouhá sukně, které nějakým způsobem zvládne uvázat opravdu každý. S trochou šikovnosti lze uvázat také všelijaké šaty, tuniky, trošku majstrštyk už je slušivý overal.

Sárongu se nemusíte vzdát ani v zimě. Díky zářivým barvám je oblíbeným doplňkem k jednobarevnému kabátu či bundě, kdy ho využijete místo klasické šály.

 

Péče o sárong

O sárong se starejte vždy s ohledem na materiál, ze kterého je vyrobený. Všeobecně se ovšem dá říct, že nic nezkazíte praním v ruce (voda cca 30 °) v šetrném pracím prostředku bez přidání aviváže. Vyhnout byste se určitě měli sušičce. Sárong suště pověšený někde ve stínku, ideální je ho volně rozložit na velkou osušku a nechat vyschnout. Žehlení se vyhněte, pokud ještě před pověšením sárong pořádně rozklepnete, aby neusychal zmačkaný. Pokud už žehlit musíte, pak jen na nejnižší stupeň teploty.

 

Co najdete u nás? Zářivé barvy a oblíbený design

 

Naše sárongy jsou vyrobeny z viskózy, která je v Indii i Thajsku aktuálně nejoblíbenějším materiálem pro výrobu veškerého letního oblečení. Zdobí je nadčasové designy, překrásné mandaly jsou přitom často tištěny ručně (mimochodem, jak se takový tisk dělá se dozvíte v článku Blok print - tradiční technika, která vám vyrazí dech). Do sárongů jsme se zkrátka zamilovali. Jestli to máte taky tak, bežte si honem prohlédnout všechny, jaké máme. Neboť tentokrát se opravdu povedly!

 

 

sárongy vázaní