Jak se vyrábí šperky z kostí?

Jsou to lidské kosti? Je to ze slonoviny? Občas nám chodí zvídavé dotazy a proto se teď podíváme na řemeslo, ze kterého trochu... mrazí. Pronikneme do morku kostí a řekneme si, jak se kostěné šperky vyrábí v Indii a Nepálu. Necháte-li se inspirovat, můžete si pak podle tohoto návodu pěkný šperk vyrobit i sami!

   

Historické okénko

Výroba šperků z kosti je prastará věc. Už v hlubokém dávnověku si lidé vyřezávali z dostupných materiálů různé ozdoby - a kost byla přirozenou součástí. Bylo jí všude dost a měla ideální vlastnosti - relativně měkká a tvárná na opracování, byla levná (respektive zadarmo) a daly se z ní vyrobit obdivuhodné i užitečné předměty.

Výrobu vlastního kostěného šperku zvládnete určitě také. I když třeba nedosáhnete hned mistrovské úrovně, může to pro vás být zajímavá realizace vašich nápadů a myšlenek. Tak jdeme na to!

 

Krok číslo 1: Sehnat si kost

Stará známá fráze "pěkná kost" je hluboce pravdivá. Najít si dobrou kost je totiž základ. V Indii a Nepálu mají tu výhodu, že jsou to agrikulturní země s velkým počtem hospodářských zvířat a farem. I když krávy mají to štěstí, že jsou posvátné, tedy do procesu nezapojené, tak stále je zde spousta dalších zvířat, které se chovají k užitku - pro práci, mléko, maso, kůži a v (poslední řadě) kosti. Především buvoli, velbloudi a na severu jaci.

Dobrá zpráva je, že kost je až ta nejposlednější surovina - žádné zvíře se nechová pro kosti. Je to pěkný příklad využití "odpadního" materiálu. Nemusíte tedy být smutní, žádné zvíře neumřelo kvůli přívěšku.

 

Kde sehnat kosti u nás? Pokud nemáte příbuzné či přátele s menším či větším hospodářstvím, kde se sem tam nějaké zvíře porazí, můžete zabrousit třeba do řeznictví. U nás nejdostupnější a pro výrobu šperků nejvhodnější jsou pravděpodobně kosti hovězí.

 

buvoli blog

 

Krok číslo 2: Čas vaření

Když si seženete pěknou kost, je třeba ji trošku zpracovat. Musíte ji manuálně očistit a oškrábat od zbytků. Pak už stačí položit velký hrnec na oheň a dát dělat vývar. Několik dlouhých hodin se kost vaří - někteří výrobci v průběhu přidávají chlorid sodný pro dokonalou dezinfekci a bělení. (Pokud se rozhodnete kost využít nejprve k přípravě vývaru na polívku, chlorid sodný určitě nepoužívejte! Připravte si oběd a pak kosti povařte znovu.)

Po několikahodinovém vaření se kosti vytáhnou a důkladně properou ve studené vodě. Opět se ponoří do lázně na bělení (většinou do peroxidu). Kosti tak dostanou příjemný bílý vzhled. Používá se také hypermangan, po kterém kosti naopak pěkně zhnědnou (a někdy se opět vyleští a hnědé zůstanou jen ty vyřezané části).

Jsou ale také kosti, které se nebělí a nebarví - například rohovina či zuby. 

 

kost blog

 

Krok číslo 3: Sušení

Po vaření a bělení kostí nastává jejich sušení. Kosti se hezky rozrovnají na sluníčku a několik dní si jen tak leží a opalují se. Tak pěkně a důkladně proschnou.

 

kost blog21
 

 

Krok číslo 4: Řezání

Kost nejde použít zdaleka celá. Dokonce je větší část odpadní - je potřeba tedy kosti nařezat a připravit z nich pláty, kolečka, čtverečky... zkrátka podle toho, kdo co potřebuje a co se bude vyrábět.

 

K řezání lze i u nás použít různé nářadí - vše závisí od šikovnosti a vybavenosti dílny. Pro začátečníky se doporučuje pilka na železo.

 

 kost

 

Krok číslo 5: Vyřezávání a umění mistrů

A tady je to nejfantastičtější. Opracovaná kost přichází do ruky řezbářům, kteří do ní vyrývají či malují motivy a tvarují je do podoby sošek a šperků. Řezbářské postupy - a v podstatě i vybavení - se neliší od těch, které se používaly před stovkami let (sem tam se i nějaký stroj použije). Jsou řezbářské dílny, kde se znalosti, dovednosti a nástroje dědí z generace po generaci a vznikají zde naprosto skvostné unikáty hodné hlubokého obdivu.

 

 

 

 

K úpravě a vyřezávání kosté v našem prostředí můžete také využít nejrůznější nástroje. Doporučují se pilníky, brusný papír, nože,nejrůznější rydla... Výhodou je samozřejmě dobré řezbářské náčiní.

 

Krok číslo 6: Kompletace a dekorace

Od řezbářů pokračují hotové výrobky do dalších rukou, obvykle ženských. Ty je navlékají na bavlnky a dělají z nich přívěšky, náušnice nebo třeba náramky na ruku, japa maly či klíčenky. Někdy se kostěné šperky také ještě barví či vykladájí kameny a intarsují kovem. Obzvláště působivé to bývá u tradičních tibetských šperků z rohoviny.

A když je hotovo, může se ta krása poslat do světa. Jsme rádi, že můžeme tuto tradiční výrobu zprostředkovaně také podporovat.

 

kost kompletace

 

 Co je dobré o kostěných špercích ještě vědět

  • kostěné šperky jsou vysoce osobní záležitost. Nasávají vaši energii a pocity - proto jsou vhodné jako amulety a různé fetiše
  • kost je kupodivu docela křehká. Při nárazu, třeba o stůl, se může snadno rozštípnout
  • při styku s vodou se nic neděje - jen pokud je kost barvená, může se barva zvolna vymývat
  • všechny šperky z kostí (a nejen ty) jsou vyráběné ručně. Za podmínek, které jsou pro nás minimálně podivné.

 


 

 

Tak co, vyrobíte si také šperk z kosti? Základ není obzvláště složitý a určitě stojí za zkoušku si ten svůj - pro ten pocit - vyrobit.

Ale mějte na paměti, že někde na druhé straně světa jsou lidé, kteří sedí v malých zaprášených dílnách s primitivními nástroji a vyrábí krásné šperky. A ty stojí za to podpořit a ocenit.