Zavinovací kalhoty, v čem všem jsou jiné

Zavinovací kalhoty. Vypadají jako obyčejné kalhoty, ale nejsou to obyčejné kalhoty. V čem všem jsou jiné? Pojďte se na to mrknout....

 

 

Hned zkraje si musíme říct upřímně jednu věc. Tyto kalhoty mají netradiční střih. Někomu sedne, někomu ne. A nedá se to zjistit jinak, než tak, že se vyzkouší. To je holt karma indického oblečení celkově. A právě tento střih rozděluje lidi na ty, kteří zavinovací kalhoty buď milují a na ty, které je milují o něco méně (to bude ale asi menšina :-) ). Ale teď vážně, půjdeme se hezky věcně a technicky mrknout na ty hlavní body.

Nohavice

Teď je to ta naprosto zásadní věc, ano? Takže pozor - šířka nohavic. Tedy ta látka, která je použitá na ušití jedné nohavice (JEDNÉ nohavice). Nebudeme se bavit o délce, zajímá nás jen šířka. U normálních indických kalhot má nohavice obvod nějakých 40 cm. Tedy vezme se pruh látky široký 45 centimetrů, v polovině se ohne, založí, sešije se a když bohové dají, je to rovné (švadlnekám a švadlenům se omlouvám za terminologii). Jenže u těchto zavinovacích kalhot je obvod rovných 100 centimetrů! A někdy i víc! A ano, někdy trochu méně, přijde na to, jak zrovna vyšla látka. Ale pointa je jasná, šířka nohavic je více jak dvojnásobná oproti běžným kalhotám.

A teď to druhé nejhlavnější, co lidi, kteří tyto kalhoty neznají, zaskočí hned po vyzkoušení. Ty nohavice nejsou nikde sešité!!! Kromě pasu, jistě, jinak by to nemohly být kalhoty, ale jen značně široký hadřík. A v tomto nesešití je právě ono kouzlo - látka je dostatečně široká, takže nožka si tam hezky vpluje, lebedí si, má se fajn, paráda, léto a je dostatečně zavinutá, takže nemůže vykouknout (pokud se o to nebudete snažit).

 

 zavinovací kalhoty

 

Pas

Pas je hned druhá věc, která je zásadní. Ze zadní strany má gumu, takové žabičkování, široké nějakých 5 centimetrů. Tato guma se dá roztáhnout od 35 centimetrů (což je šířka kalhoty v klidovém stádiu na stole) až do 60 centimetrů, což je stav již extrémního pnutí. Tedy obvod v pase kalhot je od 70 centimetrů do 120 centimetrů, nicméně krajní hodnoty bych škrtal.

Krom té šikovné gumy, která je mimochodem na indické poměry opravdu festovní, mají kalhoty zepředu ještě šněrování. Působí značně historicky. Skoro se mi chce tvrdit, že renesančně. Takové stylové, hezké vázání, díky kterému kalhoty správně uvážete, aby vám třeba nepadaly. Mají na třech, respektivě šesti, očkách provlečenou šňůrku v barvě kalhot, která je, obvykle, dostatečně dlouhá, aby se dala zavázat na stylovou mašličku.

 

Materiál

Už budu stručný. Kalhoty jsou ušité z rayonu, což je fajn látka, ze které indové šijí jako zběsilí. Není divu, má perfektní vlastnosti a kupodivu je přírodního původu - koneckonců, mrkněte na článek, kde je to všechno hezky o této látce popsané: Co je to rayon / viskóza

 

 

Tak a jsme u konce. Abych to shrnul - zavinovací kalhoty jsou zajímavým kouskem z indických dílen a určitě stojí za to si je pořídit. Lze jen doufat, že dobře padnou. Když ano, budou to kalhoty na každé žůžo dobrodrůžo a udělají vám hodně radosti. A když vykoukne nožka, uděláte radost i širokému okolí :-)