Aroma olej a esenciální olej, rozdíly a jak je používat.

Esenciální olej je a není vonný olej. Vonný olej, možná lépe aroma olej, není pravý esenciální olej, který ale také voní, tudíž tedy lze říci, že je vonný. Ale abychom se do toho nezamotali, pojďme si na to v klidu posvítit.


Běžně se lze setkat s termíny „esenciální olej“ a „aroma olej“. Častokrát se tyto termíny zaměnují, ačkoli se od sebe zásadně liší, a to složením, účinky, vlastnostmi i cenou. Oba „druhy“ olejů lze ovšem použít stejným způsobem – jen je třeba ke každému přistupovat trochu jinak.

 

 

ESENCIÁLNÍ OLEJ

 

Esenciální oleje lze získat pouze z rostlin, a to různými procesy, které jsme si popsali v článku Esenciální oleje, jak a z čeho se vyrábí?. Při procesu extrakce se využívá mnoho částí rostliny, včetně květů, stonků, kůry a kořenů. Zajímavostí je, že přírodní chemické látky, které se nacházejí v různých rostlinách a částech rostlin, nebyly dosud zcela identifikovány. Esenciální oleje tedy nelze synteticky vyrobit.

 

Konečným produktem je vysoce koncentrovaný esenciální olej, který má stejné vlastnosti a charakteristické vůně jako původní rostlina. To sice zahrnuje vůni, ale také další prvky, jako jsou léčivé a jiné schopnosti rostliny.

 

Je pochopitelné, proč jsou esenciální oleje tak oblíbené - získáte vysoce účinnou formu rostliny nebo byliny, kterou chcete použít - a k dosažení stejných účinků potřebujete mnohem menší množství.

 

 

Aroma oleje

 

Vonné aroma oleje se vytvářejí v „laboratořích“ (v indických podmínkách by se spíš slušelo pojmenování manufaktura či dílna). Jsou netěkavé a jsou trvanlivější než éterické oleje. Existují dva typy vonných olejů - syntetické a přírodní.

 

Syntetické vonné oleje se vyrábějí z chemických látek, které se v přírodě nevyskytují. Většina syntetických olejů se vyrábí z vedlejších produktů ropy, což je činí levnějšími a univerzálními pro všechny vonné výrobky včetně kosmetiky.

 

Přírodní vonné oleje jsou jednoduše esenciální oleje smíchané s dalšími přírodními složkami, jako jsou nosné oleje a jiné esenciální oleje, aby vznikl vyvážený, dokonale vonící olej. Asi vás nepřekvapí, že u nás najdete jen ty přírodní aroma a esenciální vonné oleje.

 

 

Použití aroma a esencionálního oleje

 

Esenciální oleje a aroma oleje lze používat podobným způsobem. Je třeba si ovšem uvědomit účinnost a intenzitu olejů.

 

  • Aroma oleje jsou jemnější a lze je používat hojněji než intenzivnější éterický olej. Bývají navíc v rozličných vonných variacích.
  • Aroma oleje nejsou nikdy vhodné pro přímý dotyk s kůží, esenciální můžete opatrně (protože síla) aplikovat na tělo.
  • Esenciální oleje jsou superkoncentrované a obvykle voní s dlouhodobým účinkem. Aroma oleje jsou zase levnější a ve větším množství.
  • Oba druhy olejů můžete v klidu použít stejně - v aromalampě, difuzéru, odpařovači, pouttpuri... Oba druhy olejů se musí zředit před použitím s vodou, esenciálního stačí doslova pár kapek.
  • Oba druhy olejů navodí tu správnou atmosféru. Vhodnější jsou však ty aroma, protože mají přímo pro to vyladěné vůně a není třeba je ředit.
  • Pro léčebné účinky používejte esenciální olej.
  • Pro atmosféru a duchovnější roviny používejte dobrý aroma olej.

 

Aromaoleje, na co si dát pozor


Na trhu je nespočet aroma olejů. Mraky. Ale neměli byste kupovat jen tak nějaký, obzvláště ne podezřele levné, které se někdy objevují na pultech těch nejméně pravděpodobných obchodů.

 

Mějte na paměti, že aroma oleje nejsou zdaleka všechny stejné. Některé jsou vyrobeny uměle ze syntetických chemikálií a laboratorně vytvořených vonných látek. Ty mohou být sice levnější, ale také méně kvalitní, pokud jde o jejich vůni a vliv na vaše zdraví a náladu. Když si nebudete jistí, zeptejte se. Solidní prodejce vám jistě poskytne informace o výrobci a způsobu výroby.

 

My jsme se rozhodli nabízet aroma a esenciální oleje jen od ověřených a solidních indických výrobců - jako třeba Goloka či Stamford. Jsme si jistí kvalitou, kterou potvrzují i zákazníci napříč světem a časem.

 

 

 

 

A je to! Naše krátká tour po světě olejů dorazila do aromalapmy.

Rozdíl mezi aromaolejem a esenciálním olejem je objasněn a navrch přibylo i pár praktických tipů, jak oba oleje používat.