Co je stonewash a jak se dělá?

Stonewash je takový módní freestyle. Jedná se o svébytnou úpravu látek, která se především v Nepálu těší velké oblibě. Jak se takový stonewash dělá? Můžete vyzkoušet doma - budete potřebovat pračku a trochu kamení... Mrkněte na náš článek a návod!

 


Kde se stonewash vzal

Jak jinak, za objevitele tohoto stylu úpravy látek se označují francouzští stylisté a návrháři - Francois a Marithé Gurbaudovi. Což se stalo někdy v roce 1972. Od té doby se metoda ujímala ve světě a zdokonalovala. První velký boom zažila v džínové módě v 80.letech v punkové a rokové kultuře. Následně se zalíbení v této úpravě exportovalo do celého světa - a samozřejmě i do Nepálu, kde se stala neodmyslitelná při výrobě oblečení. Tato metoda je stále populární a džínový svět by bez ní prakticky nemohl existovat.

 

Co to tedy stonewash je

Fakticky je to proces, při kterém se uměle opotřebuje látka. Oblečení pak vyniká barevnými odchylkami, různými světlejšími fleky a skvrnami, které jsou nahodile a celoplošně rozmístěny po oblečení. Oblečení vypadá lehce ošuntěle a vytváří vintage a retro vzhled.

Látka se při tomto procesu změkčuje (není divu, když se několik hodin pere v pračce s kameny, to by vyměkl každý) a zvyšuje se také pružnost vláken. Čili oblečení, které tento proces přežilo, je na omak příjemnější, jemnější a odolnější. Kdyby kovbojové na divokém západě nosili své džíny upravené touto metodou, nemusel by být západ tehdy tolik divoký.

 

Návod na stonewash

Stonewash by se dalo přeložit jako "praní s kameny". A dokonce je to úplně přesné - protože to je opravdu praní s opravdovými kameny. Do pračky (někdy sofistikované, někdy naprosto normální) se vloží pár běžných kamenů (nebo také drsné pemzy) a oblečení. Pak se pračka pustí a několik hodin se nechá svému osudu. Proces lze opakovat, dokud výsledný efekt nebude dle představ.

Celkově nedoporučujeme experimentovat v bytě a s novou pračkou. Takové praní je slyšet na vzdálenost zhruba 28 kilometrů a vysvětlovat sousedům, že si jen vyrábíte módní kousek, nemusí být tak snadné, jak se jeví. A taky po takovém praní už nemusí být vnitřek pračky tak působivý, jako před praním, a mohlo by to být chápáno jako důvod ke ztrátě záruky. Ale jestli máte nějakou starou pračku a bydlíte na samotě uprostřed lesů - vyzkoušejte, zážitek a výsledek stojí za to (a určitě nám pošlete fotku výsledku... myšleno oblečení)!

Mrkněte na video, které dá za tisíc slov.

 

 

které oblečení ve stonewash úpravě najdete u nás?

Každopádně to z Nepálu. V Indii stonewash samozřejmě také znají, ale nějak jim nepřirostl k srdci. Z Nepálu naopak spousty kousků v této úpravě je - například pánské kurty, šaty , mikiny a šatovky. Ale záleží, jestli je zrovna stonewashová sezóna (jestli se nám něco pěkného podařilo v Nepálu sehnat ;-) )