Měď, mosaz, alpaka | Z čeho se vyrábí kovové šperky v Nepálu

Nepálské šperky jsou bezesporu nádherné – svým zpracováním, nápaditostí i krásnými motivy. Vyrábí se obvykle z kostí, dřeva a kovů. A u kovů převažují tři hlavní - měď, mosaz a alpaka. Ve článku si o nich můžete přečíst více.

  

O výrobě šperků z kostí si můžete přečíst článek Jak se vyrábí šperky z kostí. Teď ale necháme kosti kostma a podíváme se na kovy. Jsou to především měď, mosaz a alpaka.

 

 

Měď

 

V Nepálu je těžba mědi relativně skromnou záležitostí – jednak kvůli velikosti ložisek (většina se nachází ve střední části v oblasti Langtang), dále je těžba omezována skrze ekologickou ochranu (Nepál má dost přísná pravidla) a v neposlední řadě je v podhůří Himalájí složité její dobývání a následné zpracování. Nicméně, i to stačí, aby si Nepál měď pro svou potřebu ze země vykutal. Zpracování probíhá ve skromnějších hutích, často původními postupy a o nějakém hutním průmyslu zde nemůže být řeč.

 

Meď v nepálské bižuterii je nádherná. Dobře se zpracovává, je relativně měkká a snadno se dekoruje. Kromě toho, že je měď pro bižuterii výborným materiálem, má měď ještě jeden velice zajímavý benefit – a to je její mimořádný antimikrobiální účinek. Měď dokáže zklikvidovat bakterie a viry, které s ní přijdou do kontaktu, v řádu minut (to se ví už tisíce let, ale existují samozřejmě i seriózní současné vědecké studie). I proto se měď často používá například v gastronomii či v lékařství.

 

Ještě se u mědi zastavíme na tenké hranici a nechám na úvažení každého z vás. Totiž, mnoho lidí věří, že měď je také prospěšná pro lidské zdraví. Uvádí se, že nošení měděných šperků (obzvláště náramků a prstenů) pomáhá zlepšovat cirkulaci krve, zmírňuje záněty, pomáhá při bolestech kloubů a artritidě, zlepšuje pokožku (antimikrobiální efekt). Také zlepšuje energetický tok v těle – energii čchi a člověk se při nošení měděných šperků cítí tak nějak svěžejší a v lepší kondici. Určitě najdete spousty zajímavého čtení na toto téma a záleží jen na vás :)

 

Měď se používá jak čistá, tak v různých slitinách – a i ve slitinách, jako například mosaz (viz níže) si měď samozřejmě zachovává své vlastnosti.

 

 

 

Čistá měď

 

Krásná hnědorůžová barva. Šperky se vyrábí v čisté (100% měď), leštěné podobě, kdy krásně září. Možná drobnou nevýhodou je jejich relativní měkkost, takže žádné velké řádění!

 

U čisté mědi dochází časem k oxidaci a šperky postupně tmavnou a dostávají, jak by řekli výrobci v Nepálu, antik vzhled (takovou tmavou patinu). Někdo to má rád a cíleně vyhledává, i takové šperky jsou krásné a působivé, a pro ty, kteří preferují původní lesklý vzhled přikládám návod na čištění v domácích podmínkách (můžete si ale koupit i speciální leštící pasty na měď).

 

A ještě poznámka – pakliže budete měděné šperky běžně nosit, tak se samy leští (o kůži, oděv...) :) V případě delšího nenošení je dobré šperk uložit v neprodyšném pytlíku, aby se zamezilo oxidaci (pokud ovšem toto není vaším cílem).

 

 

Jak vyčistit měděný šperk do původního lesku:

 

Budete potřebovat pár běžných věcí, které máte určitě po ruce doma. Celý postup je jednoduchý a nezabere více jak 10 mint.

  • kyselinu citrónovou, šťávu z citrónu či ocet a vodu (v poměru 1:3)
  • houbičku, hadřík, případně měkký kartáček (ten je dobrý na čištění jemných rytinek ve špercích)
  • měkký hadřík, kterým po skončení čištění šperk vysušíte.

Měděný šperk ponořte do roztoku (voda a citrónová šťáva, voda a ocet) a nechte je se koupat takových 10 minutek. Během této lázně se šperk zbavuje povrchové oxidace. Náslědně šperk vytáhněte a namočenou (v tom samém roztoku) houbičkou či hadříkem jej opatrně (netlačte) vydrhněte. Použijte klidně i jemný kartáček. No a pak stačí už jen šperk opláchnout v čisté vodě a vysušit suchým a měkkým hadříkem. Bude jako nový!


Mosaz

Mosaz je slitina dvou kovů – měďi a zinku. Měď je v této slitině převažující, obvykle přes 60%. Mosazné šperky mají tmavě zlatavou barvu a stejně jako měděné se dobře zpracovávají, takže různé rytinky a ornamenty jsou běžné.

Kromě dobré zpracovatelnosti je mosaz odolnější vůči korozi a oxidaci, tedy šperky nebudou tak rychle stárnout (pokud vůbec) a zachovají si dlouho svůj vzhled. Mosaz se také používá ve zdravotnictví i architektuře pro své antimikrobiální vlastnosti - velmi rychle a účinně likviduje viry a bakterie na svém povrchu. To je dáno vysokým obsahem mědi. Proto se mosaz často používá v různých veřejných aplikacích, jako kliky, různé úcyhty, držadla...


Zinek

Stejně jako měď, i zinek se těží a zpracovává přímo v Nepálu. A stejně jako měď v malé míře, nicméně i to stačí k soběstačnosti.

Tento kov je tvrdý, stříbrně bílý, snadno tavitelný. Je vyhledávaný pro svou vysokou korozní odolnost. Stejně jako měď je esenciálním minerálem v lidském těle – je nezbytný pro hojení ran, imunitní systém, správné funkce smyslů a spousty dalších procesů.

Samotný zinek se při výrobě bižuterie nepoužívá, vždy je míchán ve slitinách.


Alpaka

Bílý lesklý kov – slitina mědi, niklu a zinku. Podle složení se označuje různými názvy, jako pakfong (bílý bronz), monel, argentan, niklová mosaz. Nebudeme ale zabíhat do složitějších rozdělení a shodneme se na označení alpaka – koneckonců, tak to také tvrdí výrobci těchto šperků v Nepálu.

Alpaka byla známá už starým číňanům, kteří ji používali jako náhradu stříbra. Zajímavé je, že až v 18.století se v Evropě přišlo na složení této slitiny. A nastaly závody, kdo dokáže tuto slitinu ještě lépe zdokonalit.

Alpaka, někdy označována jako „německé stříbro“, je opravdu od stříbra běžným pohledem k nerozeznání. Nádherný bílý kov, který se dobře zpracovává a je cenově dostupnější než stříbro. Bohužel, to sebou nese i určitý nešvar, kdy spousty indických výrobců neváhá vyrazit na šperky z alpaky ryzostní značku 925 a tvdit, že se jedná o stříbro. A vskutku, je velice těžké tyto dva kovy od sebe rozeznat.

Šperky z alpaky jsou odolné korozi a stárnutí, tedy si dlouho zachovají svůj krásný bílý vzhled.

 


Nikl

Ještě se rychle mrkneme na nikl, protože je součástí alpaky. Nikl se běžně používá ve špercích, je to bílý kov, se kterým se dobře pracuje. Jediná drobná nevýhoda u niklu je, že se na něj mohou u někoho vyskytovat alergické reakce.

Proto ty z vás, kteří nikl nestrpíte, byste se měli také vyhnout šperkům z alpaky a obecně z bílého kovu.

 


 

Tak, to bychom měli takový rychlý přehled základních kovových materiálů, které se používají v Nepálu pro výrobu šperků. Který šperk si vyberete? Všechny je máte tady hezky nachystané :)