Esenciální oleje, jak a z čeho se vyrábí?

Mrkneme na samou duši rostliny – do tajemného světa esenciálních olejů a uděláme si trošku jasno v tom, o co kráčí, jak se takové oleje vyrábí a na co si dát pozor.


  

Esenciální oleje provází člověka už tak moc dlouho, že si nikdo nepamatuje, kdy to bylo poprvé. Taková historie má svůj důvod – esenciální oleje jsou přirozeně se vyskytující přírodní látky s mnoha prospěšnými vlastnostmi. A za tu dlouhou dobu bylo vyvinuto několik způsobů, jak vonné oleje získat a jak je efektivně používat.

 

Jsou esenciální oleje a vonné oleje to samé?

Ne, ačkoli se dají používat stejně, liší se svou podstatou a účinky. Ačkoliv esenciální olej je „vonný“ olej (voní), není to vonný aroma olej. (Více si to probereme ve článku Aroma olej a esenciální olej, rozdíly a jak je používat.)

  

Co je esenciální olej

Esenciální oleje jsou esence rostlin. Obsahují komplexní sloučeniny, které rostlinám dodávají jejich vůni a vlastnosti. Esenciální oleje jsou těkavé povahy, což znamená, že obsahují velmi malé částice. Tyto částice se mohou dostat do vzduchu a následně do krevního oběhu vdechováním, což je základní princip aromaterapie.

 

Esenciální oleje jsou tak účinné, jak má jejich zdrojová rostlina účinné vlastnosti. Například kurkuma je považována za rostlinu, která posiluje naši imunitu, pak totéž udělá i z ní získaný esenciální olej, protože obsahuje její účinné látky.

 

Dalo by se s nadsázkou říct, že esenciální olej je tekutá forma rostliny. Je to ale docela piplačka - například k získání jedné kapky růžového esenciálního oleje spotřebujete květy z 60 růží. Tedy k získávání olejů potřebujete velké plantáže a spousty rukou k tomu (možná proto je velkoproducentem esenciálních olejů Indie).

 

 esencialni ružový olej

 

Foto Karolina Grabowska, Pixabay.com

Malá vsuvka - Aromaterapie

Asi vás to nepřekvapí, ale aromaterapie je známá už tak moc dlouho, že si nikdo nepamatuje, kdy to bylo poprvé. Je založena na čichu. Aromaterapii lze praktikovat mnoha různými způsoby, od aromalamp, difuzerů, až po lokální kapání na polštář.

 

Aromaterapie je odvětví alternativní medicíny pro krásu a zdraví. V aromaterapii lze použít vše, co nějak voní. Vonné tyčinky, vonné aroma oleje a také pochopitelně esenciální oleje. Právě esenciální oleje s nejvyšší účiností pomáhají s celou řadou lidského nepohodlí, jako například stres, a tím podporují naše fyzické, emocionální a duševní zdraví.

 

Rozhodně mrkněte na kompletní nabídku našich vonných a esenciálních olejů.

 

 

Jak se vyrábí esenciální olej?

Záludná otázka, esenciální olej prakticky nelze vyrobit. Je již hotový – přirozeně jej obsahují rostliny. Lze jej pouze extrahovat, tedy z rostliny vytáhnout. A právě způsob, jakým se olej z rostlin získá, je přímo úměrný výsledné kvalitě (ale není to jediný parametr, podle kterého se určuje kvalita esenciálního oleje) a pochopitelně ceně. Nutno podotknout, že pravý esenciální olej by měl být získán pouze metodou destilace párou, je ovšem otázka, jestli se to tak všude i praktikuje.

 

  1. Metoda destilace párou. Nejstarší a nejběžnější metoda. Zjednodušeně – do velikého hrnce s vodou a se sítem se vloží rostlinný materiál (třeba čerstvě sklizená levandule), zatopí se pod hrncem a pára, která prochází skrz rostlinnou hmotu, s sebou odnáší i fragmenty esenciálního oleje. Ten pak na soustavě podivuhodných trubiček a hadiček zkondenzuje a – dole z kohoutku vyteče esenciální olej. Nádherné!
  2. Metoda tlaku. Při tomto postupu se rostlinný materiál prostě mačká lisem tak dlouho, dokud se z něj nevymačká úplně všechno a možná i pár kapek navíc. Inu, za studena lisovaný dobrý olej.
  3. Metoda rozpouštědlem. Chemická metoda, která pracuje na principu rozpuštění. Tato metoda zpracování zahrnuje použití rozpouštědla - kapaliny, která má schopnost rozpouštět jinou látku. Extrakce rozpouštědlem se používá v mnoha průmyslových odvětvích, mimo jiné i při zpracování parfémů a rostlinných olejů. Extrakcí rozpouštědlem se sloučenina neničí, ale odděluje.
  4. Metoda CO2. Horká novinka na poli extrakcí esenciálních olejů. Funguje na principu pouštění CO2 do rostlinného materiálu, který násladně uvolní esenciální olej. Nezabíhejme ale příliš do podrobností, protože ty nejjednoduší obsahují pojmy jako subkritický nízký tlak a teplota... a toto je přece jen článek o vonných olejíčcích.

 

 

Podívejte se na malou ukázku, jak se takový esenciální olej Guru Nanda (v tomto případě růžový) vyrábí v indickém Kannauj.

 

 

 

Z čeho se esenciální olej získává?

Z přírodních produktů, a to jak z kořenů (zázvor, kurkuma,...), tak listů (máta, tea trea,...), květů (jasmín, růže,...), dřeva (sandalwood, agarové,...), ovoce a dalších částí bylin, keřů a stromů. Čím kvalitnější vstupní surovina, tím kvalitnější výsledek, pokud se neošidí extrakce. Je třeba si uvědomit, že na výrobu esencionálního oleje je třeba ohromné množství suroviny. I když některé se získávají snadněji a jsou levnější, například esenciální oleje z citrusů, jiné, jako třeba zmiňovaná růže, vyžaduje opravdu kamiony okvětních plátků.

 

 

 

Jak vypadá indická plantáž pačuli, která se pěstuje pro esenciální olej? 

 

Zdravotní přínosy esenciálních olejů


Bylo prokázáno, že esenciální oleje mají mnoho zdravotních přínosů. Používají se v aromaterapii k léčbě kožních problémů, zmírnění bolesti, snížení stresu,... Esenciální oleje mohou poskytnout velkou úlevu při bolestech hlavy a migrénách. Některé esenciální oleje lze užívat také opatrně perorálně (na rozdíl od aroma olejů) - ale velmi opatrně, s rozumem a na vlastní zodpovědnost! Lze je aplikovat přímo na pokožku a používat při koupelích. Rovnoměrnému šíření vůní těchto esenciálních olejů napomáhají také difuzéry a tradiční svíčkové aromalampy.

 

Některé esenciální oleje však u některých lidí vyvolávají alergické reakce. Základem je tedy vybrat si ten, který je pro vás zdravý, případně opatrně vyzkoušet před použitím.

 

 


Tak to bychom měli k esenciálním olejům. Aby nevznikly zmatky a chaosy, přečtěte si také článek Aroma olej a esenciální olej, rozdíly a jak je používat. Tam si pěkně v klidu rozebereme, proč esenciální olej je a vlastně není vonný olej.