Blok print, stovky let stejně

V Indii se vyrábí spousta krásných věcí. A spousta z nich se vyrábí naprosto fascinujícím postupem, který se od časů maharádžů nezměnil. Několik set let furt stejně. Protože dokonalé prostě vylepšit nelze. Seznamte se - Blok Print.

 

Trošičku historie

Blokový tisk frčí ve světe asi tak 2000 let. Nepřekvapivě s tím přišli Číňané. A Indové si ho… vypůjčili. A trošku pozměnili a dál propracovali. Vytvořili z něj naprosto unikátní řemeslo, které nemá ve světě obdoby. Ačkoli se tiskne po celé Indii, hlavním centrem tohoto umění se stal Rajastán.

 

Indický pouštní stát svérázných zvyků a tradic

Když uvidíte hodně (hodně!) barevné oblečení, plné fantastický vzorů, zlata, barev, květin a zrcátek, je téměř jisté, že se ušilo v Rajastánu. Země maharádžů, princezen, paláců a hradů je plná písku, velbloudů a barev (a taky atomové střelnice, ale ta je až úplně na západě u hranice s Pákistánem).

V nehostinném kraji se lidé o to více zdobí. Své domy. Své vozy. Své šaty. Člověk z Rajastánu jde slyšet a vidět na míle daleko. A indická fantazie nemá hranice. I proto se zde zrodily dílny blokového tisku a generace po generaci v nich pracují mistři svého oboru.

 

tiskátka blog

 

Tiskátka… jako vážně?

Každý tisk musí začít tiskátkem. Ta dřevěná začínají… dřevem. Zpravidla se používá měkké a dobře tvárné mangové dřevo, případně kvalitnější a tvrdší dřevo teakové. Tiskátka bývají tlustá zhruba 5 cm, aby nedocházelo k deformaci a nesnižovala se kvalita tisku.

Ornament se nejdříve namaluje na papír. Pak se opatrně připevní na dřevěnou kostku a začne se pečlivě a pomalu vyřezávat.

Pro každou barvu se často musí vyrobit zvláštní tiskátko. Takže najdete deset stejných kytiček pro deset různých barev.

 

 

Moment, tisknu

Tiskátka jsou hotová. Látka je připravená na stole. Rozvrhne se tisk, nakreslí pár pomocných čar a může se začít tisknout

Tiskátko se namočí do barvy, opatrně a přesně se přitiskne na látku. Silným tlakem, nebo v technicky vyspělejší dílně paličkou, se přitlačí na látku. Tiskne se barva po barvě. Tedy nejdřív jedna a až zaschne, další. Což poměrně hodně protahuje dobu výroby.

 

Přidaná hodnota

A je hotovo. Látka je natištěná. Teď se propláchne, vysuší, vyžehlí a může se stříhat a šít.

Ať už se ušijí šaty nebo potah na polštář, vše má mimořádnou přidanou hodnotu. Vždyť stejně se to vyrábělo před mnoha a mnoha lety… Jak se můžete sami přesvědčit na přiloženém videu - ruční práce pochopitelně vykazuje i nepřesnosti. Lidé nejsou stroje a právě to dělá naprosto typický rys. A jsou to právě i tyto drobné nedostatky a nepřesnosti, které si lidé po celém světě zamilovali.

 

Podívejte se na ruční tisk

 

Tak, teď už víte, jak se tiskne látka v Indii. Že to není žádný síťotisk, ale hezky ručně tiskátkem. A že to není jen tak.

Protože jsme se v Indii také zamilovali do oblečení vyrobené blokovým tiskem, najdete u nás spousty kousků. Namátkou například fantastické zavinovací rajastánské sukně či půvabné dlouhé boho šaty. Mandalové sárongy. A další a další působivé kousky. Prohlížejte a pokochejte se také tou krásou barev a vzorů, která vznikla v horké indické poušti.

 

 

 

 mceclip11